Onderhoud 1-jarig gazon

Onderhoud 1-jarig gazon

Het gazon is in de tuin vaak een verwaarloosd gebied. Door het vele maaien, heeft het gras veel voeding nodig om steeds weer nieuw 'blad' te vormen.

* Voorjaar na inzaai: continu vochtig houden, niet laten opdrogen, dit is een zeer voornaam stadium van het grasplantje en meteen bijzaaien indien plekken achterblijven.

* Jonge gazons: wacht met de eerste maaibeurt tot het jonge gras voldoende ingeworteld is en 8 tot 10 cm hoog is. Maai de eerste malen 5 à 6 cm ,niet korter. Pas na de derde maaibeurt kan het gazon tot de gewenste maaihoogte gemaaid worden. Nooit korter dan 3 cm maaien. Zorg zeker de eerste keren dat het mes van de maaier pas geslepen is! Anders trek je het jonge gras uit. Voorzie na de derde maaibeurt reeds een eerste bijbemesting bv. een DCM organische meststof NPK 8-6-7+3 MgO aan 8 kg/100 m². Herhaal dit telkens om de honderd dagen, indien gele vlekken in het gazon voorkomen, deze apart behandelen.

Samen met kiemend gras kunnen onkruiden (tweezaadlobbigen) mee uitkomen. De meeste onkruiden verdragen het echter niet om gemaaid te worden en zullen dan ook geleidelijk verdwijnen. Wacht met het bestrijden van hardnekkig onkruid, zoals klaver, weegbree of paardenbloem tot na de zesde maaibeurt. Gebruik dan een specifiek product om te behandelen en contacteer ons even. Wilde grassen steekt u best meteen manueel uit want dit is zeer moeilijk tot niet te behandelen nadien.

Onderhoud gazon vanaf één jaar ouderdom:

* Vroeg voorjaar: begin maart starten met een stikstof meststof floranid gazon 15/9/15; 5 kg/are of organisch DCM.
* Actief groeiseizoen: 100 dagen na de eerste bemestingsbeurt opnieuw bemesten, gebruik dan een organische meststof NPK 8-6-7 +3 MgO (DCM)  10 kg/are of floranid gazon 15/9/15; 5 kg/are.
* Najaar sep/nov: om het gazon sterk de winter in te laten gaan geeft u best als laatste bemesting een kali-houdende meststof, dit zorgt ervoor dat het gazon stevige en sterke wortels krijgt en goed bestand is tegen de winter. Bv. NPK 7-6-12+4 MgO (DCM);8 kg/are.

Een goede tip en gouden raad :

Kalk jaarlijks in het najaar het gazon: dit zorgt voor een hogere pH (zuurte graad) van de grond en voorkomt mosgroei. Bv. DCM groen kalk (korrel) dosis: 10-15 kg/are.

Na een drietal jaar kunt u tevens beginnen met een jaarlijks verticuteerbeurt, toepassing in het vroege voorjaar. In de lengte en in de breedte met de machine over het gazon rijden is ideaal. Licht, lucht en water dringen nu gemakkelijker door en de wortels krijgen meer ruimte. Men kan dit vergelijken met een serieuze snoeibeurt van het gazon als deze te dik staat. Men moet wel eerst een antimosbehandeling uitvoeren; min. 14 dagen wachten zodat het mos afgedood wordt en nadien pas verticuteren!

Bij kale plaatsen doorzaaien en afspuiten met AZ500 (een vooropkomstherbicide tegen onkruiden). Indien u toch last krijgt van onkruiden behandel dan het gazon tegen twee-zaadlobbigen met BOFIX 40-60 ml/are. Behandel het gehele gazon indien de onkruiden voldoende blad hebben en wacht een tiental dagen alvorens te maaien. Toepassen bij groeizaam weer.

Varkensgras

  • Herkenning: kruipend onkruid met penwortel, kleine gaafrandige bladeren, kleine roze bloempjes, bij zaadvorming, eerste 50 jaar last.
  • Oorzaak: verdichte grond, te intensieve betreding (trainingsveld).
  • Bestrijding: voorkom verdichting van grond, ook chemische bestrijding is mogelijk.