Tips voor in de zomer

Welk onderhoud moet u in de zomer uitvoeren in uw tuin?

1. Bemest de plantenborders als er regen wordt verwacht. De mest wordt dan sneller opgenomen. Gebruik bij voorkeur compost en dierlijke mest. Dit zijn organische meststoffen en goede bodemverbeteraars.

2. Talloze kamerplanten kunnen in de zomermaanden naar buiten. Op een beschutte plaats kunnen ze met pot en al worden ingraven. Dat is goed voor de wortels.

3. Een sappig groen en mooi gazon vraagt wat zorg. Het gras moet 1 tot 2 keer per week gemaaid worden, maar doe dat niet te kort. Het afgemaaide gras kan best meteen worden opgeharkt om de groei en verspreiding van schimmels en onkruid tegen te gaan.

4. Bij warm en droog weer is een 'regenbuitje' aan het einde van de dag altijd welkom. Planten in potten en bakken hebben iedere dag water nodig! Geef uw planten best ’s morgens of ’s avonds water, anders verdampt het water meteen. Zorg ervoor dat de planten meteen voldoende water krijgen, zodat niet alleen het bovenste laagje nat wordt. Giet het water aan de voet van de planten.

5. Eind juni is het beste moment om de meeste hagen te snoeien. Uw plant heeft nu de sterkste groei gehad. Een snoeibeurt activeert de slapende knoppen opnieuw. De nieuwe scheuten zullen uw plant weer een volle vorm geven. Wie nu snoeit, heeft wellicht voldoende aan 1 snoeibeurt.

6. Bestrijd vooral bladluizen en schimmels, planten lijden er nu onder, bladeren krullen op, kleuren bruin en sterven af. Warm en vochtig weer veroorzaakt broeihaarden voor insecten en ziektes.

Tips voor wie op vakantie vertrekt

1. Het is nu tijd voor de zomersnoei van de hagen.
2. Verwijder uitgebloeide bloemen.
3. Vul de mulchlaag aan indien nodig.
4. Potplanten zijn gevoelig voor droogte, zet ze in de schaduw in een schotel met water.
5. Graaf de meest gevoelige planten in op een beschutte plek.
6. Maai het gras voor u vertrekt.
7. Geef de planten nog flink wat water.
8. Verwijder het onkruid zodat het niet kan uitzaaien.