Gevelbegroeiing

Groen in opmars

Gevelbegroeiing is een gevel of een muur laten begroeien met planten. Dit kan door middel van klimplanten maar ook door middel van vaste planten en kleine heesters. Het heeft een grote ecologische waarde en zorgt voor een grotere biodiversiteit in steden. Gevelbegroeiing is in opmars omdat met een beperkt vloer oppervlak veel groen gerealiseerd kan worden en onbenutte wanden een architectonische bestemming krijgen.

Er zijn twee type gevelbegroeiing namelijk grondgebonden en niet grondgebonden systemen.

Sinds de inbreng van nieuwe innovatieve systemen zijn er nu ook mogelijkheden om uw gevel te begroeiien zonder gebruik te maken van de grond.

Hierbij spreekt men dan van niet grondgebonden gevelbegroeiing, dit wil zeggen: Hierbij worden planten niet vooraan de gevel in de grond aangebracht maar in een alternatief groeimedium boven elkaar.

De verscheidenheid in klimplanten is enorm. Sommige blijven ook in de winter groen, andere krijgen in de herfst mooie roodtinten. Er zijn eenjarige en meerjarige klimplanten. Klimmers komen in alle vormen en kleuren. Deze planten nemen bovendien weinig (horizontale) plaats in. En ruimte is schaars, zeker in de stad. In steeds meer overheidsinstellingen, winkelcentra, ziekenhuizen en andere openbare en particuliere ruimtes zien we tegenwoordig groene gevels terug.

Een groen kleedje is niet alleen mooi

Deze intensere groenbeleving is niet alleen een esthetische keuze. Zo werkt het uitzicht op groen stressverlagend en komt een groene gevel de levenskwaliteit ten goede zowel op de werkplaats als in de leefomgeving. Bovendien bevordert gevelbegroeiing de luchtkwaliteit aanzienlijk. Door filtering van fijn stof daalt het aantal problemen dat te maken heeft met klachten van de luchtwegen. Daarnaast zorgen groene gevels voor een betere akoestiek en geluidsisolatie. Denk maar aan bedrijven waar kantoorpersoneel dagelijks hinder ondervindt van machines die in een ruimte iets verderop voortdurend lawaai produceren. Ten slotte houden de planten de gevel droog en zorgen zij voor een betere ventilatie en warmte-isolatie. Kortom, bij gevelbegroeiing is iedereen gebaat.

SemperGreenwall in samenwerking met Sempergeen® Vertical Systems

Een SemperGreenwall is een niet-grondgebonden systeem. Er is weinig ruimte nodig om een grijs oppervlakte te veranderen in een weelderige SemperGreenwall.

Een SemperGreenwall wordt opgebouwd uit Flexipanels en afgewerkt met een goot en een omlijsting. Het Sempergreen Flexipanel is het meest flexibele systeem op de markt voor verticaal groen.

Het Sempergreen® Flexipanel bestaat uit:

 • TPO membraam aan achterzijde
 • Speciaal geperste substraatmat
 • Capillair, UV bestendig en sterk vlies
 • Beplanting

De voorbegroeide panelen (circa 62x52 cm) kunnen eenvoudig op elke muur en gevel, zowel indoor of outdoor, worden gemonteerd. Dankzij het gebruik van lichte materialen in combinatie met een speciaal ontwerp zijn zelfs gewelfde oppervlakken geen probleem.

Elke SemperGreenwall wordt voorbegroeid in de kwekerij van Sempergreen met een zorgvuldig geselecteerde plantenmix. Zo heeft u direct na installatie een groene uitstraling. Flexipanels met een standaardassortiment voor indoor of outdoor zijn vaak uit voorraad leverbaar. Ook als u speciale wensen hebt, bent u bij Sempergreen® aan het juiste adres. Zo kan uw groene gevel naar wens worden ingeplant, bijvoorbeeld in een patroon of in de vorm van uw logo.

Zon of schaduw, outdoor of indoor: de SemperGreenwall groeit letterlijk overal. Een webbased irrigatiesysteem in combinatie met een onderhoudscontract garandeert u een blijvend groene uitstraling.

Voordelen:

 • Duurzaam
 • Direct groen resultaat dankzij voorbegroeide panelen
 • Lichtgewicht oplossing (45kg/m2)
 • Installatie mogelijk op alle typen gevels dankzij flexibel materiaal
 • Plantschema’s op maat mogelijk, bijvoorbeeld in patroon of logo
 • Diverse milieuvoordelen, zoals (geluids-) isolatie, verlaging van omgevingstemperatuur, reductie CO2 en fijnstof.

Bekijk de bedrijfsfilm

Bekijk de Sempergeen® brochure

Kabelsysteem met Brandmeier

Klimplanten die zich niet aan de muur hechten, maken gebruik van klimhulpen. Een goed alternatief voor houten hekwerken zijn gespannen staaldraden op enige afstand van de muur. Dit kan in verschillende vormen afhankelijk van het type klimplant. Zeker roestvrij staal heeft een langere levensduur dan hout. Constructies van roestvrij staal zijn duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Wel moet regelmatig de spanning van de draden worden gecontroleerd en bijgesteld. Daarom moet er vakkundig rekening gehouden worden met de belasting die de planten uitoefenen op de kabels. Ook metalen hekwerken of staalrasters vormen een interessant kader voor uw gevelbegroeiing.

Wallplanter in samenwerking met Mobilane

De Wallplanter gevelbegroeiing biedt een direct groen resultaat, welke aan zowel nieuwe als bestaande gevels gemonteerd kan worden.

Het basiselement is een aluminium plantenbak waarin volgroeide voor gevormde hagen zijn geplaatst. Deze bakken worden aan de gevel van een gebouw gemonteerd, zoals parkeergarages, hotels of kantoorgebouwen. Door middel van irrigatiesysteem worden de hagen voorzien van water en voedingsstoffen.

De voordelen:

 • Vergroting van groen beleving in stedelijke gebieden
 • Geluidsreductie
 • Fijnstof absorptie
 • Verbetering van de luchtkwaliteit
 • Graffiti bestrijding
 • Efficiënter gebruik van ruimte
 • Nadeel is dat het alleen nog maar met klimop kan.

Bekijk/download technische fiche (pdf)

Wonderwall in samenwerking met copijn

Dit is een systeem vervaardigt van nature based composites met veel ontwerpvrijheid in kleur, textuur en structuur. Er worden modules ingezet om een verticale wand voor zowel binnen als buiten op maat te maken. De modules zijn zo ontwikkeld dat er altijd een estetisch beeld in elk seizoen is. Ze geven ook ontwerpsvrijheid aan architecten en interieurspecialisten.

De plante groeien niet op basis van potgrond maar groeiplaten:

Een groeiplaat bestaat uit een 12mm dikke kunststofplaat wit van kleur. Hierop zitten verschillende lagen doek. Die lagen bestaan van buiten naar binnen uit:

Zwart wegendoek, zwart vocht regulerend plastic, 2 lagen beschermdoek gemaakt van vermalen kleding, 2 folies met capillaire werking. De planten worden achter het vochtregulerend plastic geplant, waardoor de plant kan wortelen in de 2 lagen beschermdoek.

Het is gebaseerd op aquacultuur:

Een automatisch gestuurd irrigatiesysteem voorziet de planten in gepaste hoeveelheid van water waaraan voedingstoffen zijn toegevoegd.

De constructie heeft nauwelijks onderhoud nodig, wel moet de beheerder de leidingen in de winter laten leeglopen om vorstschade te voorkomen, en de voedingsstoffen moeten af en toe worden bijgevuld.

Voordelen:

 • Gebruik van vaste planten en heesters
 • Grotere variatie in bladtextuur en bladkleur
 • Direct eindbeeld mogelijk
 • Geen ondergrondse ruimte vereist
 • Betere isolatie waarde

Enkele technische details:

 • Dikte systeem: 15 cm
 • Gewicht per m²: +- 100kg
 • Levensduur > 20 jaar

Download folder (pdf)

Copijn Wonderwall preview